Formater og betegnelser

I malene våre ligger det tilpassede originaler i rett format og farge. Brukes malene, skal du i prinsippet ikke trenge å forholde deg til betegnelsene. I designmanualen nevnes filformater og fargetyper (RGB, CMYK og så videre), her er det beskrevet i korte trekk.

Filformater

Teksten .ai på farget flate

.ai

Optimale logofiler til bruk på alle flater både digitalt og print. Transparente filer. Vektoriserte filer som betyr at de kan forstørres ubegrenset. Krever Adobe Illustrator for å kunne åpnes.

Teksten .pdf på farget flate

.pdf

Til alle bruksområder, skjerm og print. En fil som alle kan åpne. Transparente filer.

Teksten .eps på farget flate

.eps

Et eldre, vektorisert filformat som fortsatt er etterspurt.

Teksten .png på farget flate

.png

Til all digital bruk og til office-maler. Transparente filer.

Teksten .jpg på farget flate

.jpg

Til foto med god kvalitet og liten bildestørrelse (komprimert). Ikke transparent. Kjent og anvendelig format for mange og egner seg best til foto. For logo på digitale flater anbefales png eller svg.

Teksten .indd på farget flate

.indd

Adobes layout-program "InDesign" som brukes av profesjonelle. Fra dette programmet genereres høyoppløste originaler for trykk eller digital interaktivitet (universelt utformet).

Teksten .dotx på farget flate

.dotx

Filtypen som er relatert til Microsoft Word. Mal for digitale dokumenter til daglig bruk, for eksempel brev, notat, rapporter mm. Ikke egnet til profesjonelle trykksaker.

Teksten .xltm på farget flate

.xltm

Dette er en malfil for regnearksprogrammet Microsoft Excel. Den inneholder standardinnstillinger og layoutegenskaper for et makroaktivert regneark; og brukes til å lage en ny makroaktivert arbeidsbok (.XLSM-fil) som bruker Open XML-formatet.

Teksten .zip på farget flate

.zip

Et komprimerings- og arkiveringsfilformat. En ZIP-fil er godt egnet når man skal pakke flere filer sammen for en enkel ett-trykks nedlasting, for eksempel logopakker med logo i alle farge- og filformater.

Farger

CMYK-fargene cyan, magenta, gul og svart

CMYK

Fargekoder som er beregnet til trykk. Fargesystemet består av cyan, magenta, gul og svart. Blanding av disse fire fargene er nok til å skape omtrent alle trykte farger. Mengden av hver farge angis i prosentverdi mellom 0 og 100 (ingenting og heldekk).

RGB-farger. Primærfargene rød, grønn og blå blander seg i lyset og skaper alle farger.

RGB og HEX

Fargekoder som er beregnet til skjerm og digitale flater. RGB er et fargesystem som bruker lys – primærfargene rød, grønn og blå blander seg i lyset og skaper alle farger.

Fargekart

Pantone eller PMS

System av ferdigblandede farger som benyttes til spesialtrykk. Det kan være på materialer som plast, glass, gummi, folie og så videre.

Svart, hvitt og nyanser av grått

Svart og hvitt

Viktige, nøytrale farger i profilen. Svart brukes som tekstfarge, fortrinnsvis som 100 prosent i trykte flater. Det er tillatt å lette litt på rasteret for et mykere uttrykk f.eks. på skjerm eller et fysisk materiale/arkitektur, men ikke lysere enn 90 prosent. Hvitt er den viktige luften/åpenheten vi trenger for et lett og moderne uttrykk. I vår profil har vi mye luft.

Metallisk farge

Metallisk farge

På fysiske flater i forbindelse med skilt, bildekor, etc, kan metalliske farger og materialer som sølv/stål/aluminium benyttes. Fylkesvåpenet kan også benytte gull-metallisk farge der det på vanlig trykk er gult.